”Ei jaksaisi aina jauhaa sukupuolista” — miksi kitara vaihtui ukuleleen

Törmäsin Twitterissä jälleen tyypilliseen yksinkertaistukseen: miksi ihmistä ei oteta vain neutraalisti ihmisenä? Miksi aina pitää korostaa erikseen naisten, tummaihoisten tai muiden vähemmistöjen olemassaoloa?

Koska maailma ei ole valmis, tämä usein kaluttu aihe ansaitsee mielestäni aina uuden kirjoituksen. Vastaus kysymykseen on looginen: mikäli sukupuolten (ja vähemmistöjen) välisiä eroja ei tunnisteta, syntyy (on jo syntynyt) maailma, joka palvelee enemmistöä ja syrjii muita. Maailma, jossa vaikkapa joukkoliikenne, työkalut, veroedut tai rekrytointiprosessit suunnitellaan lähtökohtaisesti keskiarvomiehille.

Johtopaikoilla on matkaa tasa-arvoon. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista ja hallitusten puheenjohtajista on vielä vain alle 10 prosenttia naisia. Hallituspaikkoja naisilla on 30 prosenttia. Parhaiten sukupuolten tasapainoinen edustus toteutuu politiikan johtopaikoilla. Esimerkiksi ministeriöiden ylimmässä johdossa naisia on 38 prosenttia.

Monet tilastot kertovat yhteiskunnasta, jossa arki on erilainen miehille ja naisille. Vaikka Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista, meilläkin on vielä työtä edessä. Ikävä, joskin hyvin ymmärrettävä piirre on, että myös naiset pitävät yllä miehiä suosivia normeja ja käyttäytymismalleja esimerkiksi johtamisessa.

Näkökulmissa on eroa

Kiintiöitä vastustetaan usein argumentilla, että aina pitäisi valita paras ehdokas sukupuoleen katsomatta. Ongelma on, että yhteiskuntamme on rakentunut lähtökohtaisesti miehiä suosivaksi, jolloin naisten on vaikea päästä edes alkuun kerryttämään kokemusta. Kun johtoryhmään valitaan ”kiintiönainen”, on havaittu, että se ei heikennä päätöksenteon tasoa tai tuloksentekokykyä, päinvastoin. Tulokset usein parantuvat. Ja kun aikaa kuluu ja naisten määrä johtopaikoilla alkaa vakiintua, voidaan kiintiöistäkin toivottavasti luopua. Olen kirjoittanut aiheesta aikoinaan Kuntalehdessä.

Päätöksenteossa diversiteetti on tärkeää, sillä hyvääkään tarkoittavat valkoiset heteromiehet eivät aina pysty erottamaan, mikä päätöksenteossa on muiden ryhmien kannalta relevanttia tai mitä seurauksia päätöksenteosta aiheutuu esim. juuri naisille. Naisen fyysiset ominaisuudet, arjen kulku ja tietyt yhteiskunnassa syvälle juurtuneet konventiot eivät useinkaan tule näkyväksi edes vannoutuneimmille feministi-miehille. Sukupuoli vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia kysymyksiä kysymme ja mihin käytännön asioihin kiinnitämme huomion.

Suunnittelutyössä viime vuosina yleistyneet erilaiset palvelumuotoilun metodit osaltaan pyrkivät tuomaan erilaisuutta esille osana suunnitteluprosessia. Mutta jos vain eläydymme siihen, miltä jostain kohderyhmän ihmisestä saattaa tuntua, se ohjaa väistämättä harhaan. Kaikessa suunnittelussa ja päätöksenteossa pitäisi olla aktiivisesti mukana niitä ihmisiä, joihin toiminta vaikuttaa.

Datan takana piilee totuus

Erinomaista luettavaa aiheesta on Caroline Criado Perezin Näkymättömät naiset, joka käy tilastojen ja datan kimppuun analysoidessaan yhteiskunnan rakenteita. Kirja tuo esiin konkreettisia esimerkkejä, joissa naisten ominaisuudet on unohdettu, kuten algoritmeissa, puutarhureiden työkaluissa, kännyköiden näytöissä tai esimerkiksi soitinten muotoilussa.

Vasta kirjan luettuani oivalsin, miksi tällaiselle pienisormiselle, mutta musikaaliselle naiselle pianon tai kitaran soittaminen on ollut ylivoimaisen hankalaa. Soitinvalintani on siis nykyään ukulele.

Luettavaa:

Yle: Paleletko työpaikalla? Jonotatko aina vessaan? Brittitietokirja todistaa, että naiset elävät miehille suunnitellussa maailmassa
HS: Maailma on rakennettu miesten tilastoista ja se on hengenvaarallista naisille – Palkittu tietokirja listaa räikeimmät epäkohdat

THL: Tasa-arvotilastoja
Tampereen Yliopisto, johtamiskorkeakoulu: Lainsäädäntö ja itsesääntely tasa-arvon edistäjänä.
HS: Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
YK: Naiset päätöksenteossa, haasteiden kohtaamista ja muutoksen luomista