Tuottavin työpaikka on missä tahansa tai kaikkialla

Ystäväni Virpi Oinonen piirsi  Clearbox Consulting -yhtiölle infografiikaksi Sam Marshallin manifestin digitalisoituneesta työkulttuurista ja sen johtamisesta. ”The Digital Workplace Manifesto illustrated” on mainio kiteytys, miten muutospaineissa elävä työyhteisö luotsataan lentoon. Kuva sopisi huoneentauluksi myös moneen suomalaiseen työyhteisöön.

Grafiikka kertoo tarinan, kuinka työpaikka ei ole enää sama fyysinen paikka kuin ennen, vaan toimintaa, jossa asiantuntija on onnellisimmillaan, luovimmillaan ja tehokkaimmillaan missä tahansa ja kaikkialla.

Moderni työyhteisö kannustaa itsenäiseen ajatteluun, oppimiseen, verkostoitumiseen ja luovaan ongelmanratkaisuun. Se ei jumita tuloksentekoa tietohallinnollisella byrokratialla, epäluottamuksella tai turhilla raja-aidoilla erilaisten roolien välillä.

Manifestissa muistutetaan myös siitä, että kaikki eivät ole diginatiiveja tai nopeita omaksujia. Ihmisillä on erilaisia rytmejä ja tapoja omaksua asioita. Yhteistyö onnistuu vain, jos ihmiset haluavat ymmärtää toisiaan ja pelaavat samassa joukkueessa. Se edellyttää hyvää johtamista.